10 mituri despre Emoții – partea I

emotii
Ce ai învățat până acum despre emoții și sentimente?

Din orice categorie de oameni faci parte, societatea ne transmite mesaje subtile dar puternice despre cum ar trebui să-ți exprimi, percepi și să te confrunți cu emoțiile și sentimentele.

Există multe stereotipuri de gen pe care le putem lua în considerare și care ne sunt cunoscute tuturor.

Îți sună familiar: Bărbații nu plâng. Treci peste asta. Femeile nu se enerveazăȘ Ești o fată atât de sensibilă. Nu-ți ridica vocea la mine!

Probabil că aceste mesaje s-au infiltrat în subconștientul tău și îți impactează felul în care procesezi sentimentele, chiar dacă nu-ți dai seama.

Să-i dăm drumul :

Cele 10 mituri despre emoții pe care ai nevoie să le depașești dacă îți vrei binele :

1. Există un mod corect de a te simți în orice situație.

Greșit! Nu există un mod corect sau greșit de a simți. Cu toții venim din diferite medii și am trecut prin experiențe diferite care ne-au făcut să percepem lucrurile într-un mod unic. Doi oameni pot experimenta aceeași situație cu referințe complet diferite, și pot ajunge la răspunsuri și reacții complet opuse.
Felul în care reacționăm la ceea ce simțim contează. Vezi dacă felul în care răspunzi funcționează pentru tine. Daca nu funcționează, gândește-te cum poți administra diferit modul în care te simți.

2. Să lași să transpară ceea ce simți este o slăbiciune

În unele familii, țipatul nu era tolerat și plânsul era o activitate clandestină. Din aceasta cauză, ai învățat că exprimarea emoțiilor nu este acceptabilă și arată că nu ești capabil să te descurci cu ceea ce-ți aduce viața.
Putem desigur purta această armură emoțională uneori, dar atunci când nu ne deschidem niciodată și nu ne conectăm intim cu alții, relațiile pot avea de suferit. Dacă am ajuns să credem că exprimarea emoțiilor este o slăbiciune, ne va fi greu să ne conectăm cu propriul sine. Ne va lipsi congruența și ne vom ascunde mereu în spatele unei măști și fațade care ascund ceea ce simțim cu adevărat și cum suntem cu adevărat.

3. Sentimentele negative sunt rele și distructive

Te-ai simțit vreodată vinovat din cauza a ceea ce simți? Cunoști acele situații în care te-ai simțit furios, trist, gelos, începând să fii critic cu tine însuți pentru aceste emoții? Poate că spui « N-ar trebui să mă simt rău, ar trebui să fiu fericit! De ce nu pot să rezolv asta?
Revenim la felul în care reacționăm la acestea. Sentimentele precum furia sau tristețea sunt parte din procesul de supraviețuire și dacă reușești să-ți dai seama când sunt distructive sau constructive.
De exemplu, tristețea ne ajută să ne plângem pierderea, să obținem suport social sau să ne conectăm cu ceilalți prin acest proces. Dar când suferința și tristețea duc la depresie, s-ar putea să avem o problemă reală. Emoțiile există pentru a ne ajuta să navigăm prin viață și nu să ne controleze.

4. Să fii emoțional înseamnă să nu te poți controla

Îmi imaginez că au existat momente când ți-ai pierdut cumpătul sau ai făcut ceva sub impulsul de moment. Mi s-a intamplat mie și ni se întâmplă chiar și celor mai buni dintre noi.
Cu toate acestea, să fii conștient de emoțiile tale nu echivalează neapărat cu pierderea controlului. Putem fi în control și învăța cum să folosim rațiunea și logica o dată cu emoțiile și sentimentele. Să învățăm să experimentăm emoțiile într-o manieră obiectivă ne oferă o cale de a gândi înainte să acționăm, conștientizând în același timp ceea ce simțim.
Un mentor folosea fraza : Sa ne verificam buzunarele emotiilor la usa.

5. Unele emotii pot surveni fără niciun motiv

De regulă, emoțiile pornesc de la un element declanșator. Izvorăsc de undeva și au o pornire foarte rapidă. Cel mai probabil sursa o constituie credințele sau modul în care identificăm o anumită situație.
Când nu conștientizăm ceea ce declanșează emoțiile și felul în care percepem emoțiile prin care trecem, poate părea că vin din neant. Când învățăm să fim conștienți de declanșatorii din mediul în care trăim, schimbările corporale prin care trecem și ceea ce gândim, putem dezvolta inteligența emoțională și începem să ne gândim la sentimentele noastre în loc să reacționăm sub impulsul lor.

Partea 2 a acestui articol o vei citi miercuri 3 Februarie.

Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință
Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Shopping Cart
0