Multe te vor amuza, dar este ceea ce poți face oricând, pentru a te cunoaște și a te observa mai bine. După ce te-au amuzat si te-au ajutat sa te uiți mai atent la tine însuți, poți citi ce scriu cei mai mari gânditori pe care i-am studiat în ultimul timp.
Cele 10 Practici sunt:
- Încearcă să-ți imaginezi că ești un personaj din serialul tău preferat și observă cum te simți în situații imaginate din film.
- Fă-ți o listă scrisă cu toate gândurile tale negative si aruncă-le la coșul de gunoi.
- Încearcă să-ți imaginezi ca ești o prăjitură de ciocolată și simte cum toată lumea și viața te poftește.
- Fă-ți un jurnal al viselor tale și analizează-le pentru a vedea ce îți spune subconștientul, sau sufletul inconștient…încă.
- Încearcă să-ți imaginezi ca ești un robot și analizează cum funcționează “mintea ta” mecanic și vei descoperi că momentele de creație nu sunt prea multe.
- Fă-ți un desen sau o schiță a emoțiilor tale și observă, tot prin notițe, cum evoluează în timp. Cum reacționai la un lucru acum 10 ani, și cum o faci acum.
- Încearcă să-ți imaginezi ca ești un personaj din cartea ta preferată si observă cum te simți în acea situație.
- Fă-ți un jurnal al emoțiilor tale și analizează-le pentru a vedea care sunt cele mai frecvente, intense și profunde.
- Observă mișcările și gesturile pe care le faci în conversație cu mâinile. Vezi dacă te ajută cu adevărat sau o faci doar pentru că vrei să influențezi atenția sau interesul celui care te ascultă.
- Observă impulsurile care pleacă înaintea cuvintelor și deciziilor tale. Dacă nu le vezi, nu mă crede, dar mai ai mult de lucru.
Aceste 10 Practici vin de la cei 3 de mai jos.
William James :
William James, după mine, fondatorul psihologiei moderne, a avut o abordare pozitivă a introspecției. El a susținut că aceasta poate fi utilizată pentru a înțelege procesele mentale și pentru a ne ajuta să ne cunoaștem mai bine.
James a argumentat că prin introspecție putem să ne dăm seama de cum funcționează mintea noastră și să ne dăm seama de diferența dintre gânduri, emoții și comportamentele noastre.
James a văzut introspecția ca fiind un instrument valoros pentru cercetarea psihologică, susținând că aceasta poate furniza informații despre procesele mentale care nu pot fi obținute prin alte metode. El a subliniat că introspecția poate fi utilizată pentru a înțelege cum se formează si se modifica gândurile, emoțiile și comportamentul noastre în funcție de stimulii din afară.
În ciuda acestor opinii pozitive, James a recunoscut că există și dezavantaje ale introspecției. El a argumentat că oamenii pot fi în eroare atunci când scriu propriile gânduri și emoții și că acestea poate fi influențate de contextele si obiectivele lor. Prin urmare, James a recomandat utilizarea introspecției în combinație cu alte metode de cercetare pentru a obține o imagine completă a proceselor mentale.
Gurdjieff:
G.I. Gurdjieff, un spiritualist și filozof din secolul al XX-lea, a avut o abordare diferită a introspecției. El a susținut că majoritatea oamenilor trăiesc în mod automat și nu sunt conștienți de propria lor existență și nici de acțiunile lor. Gurdjieff a argumentat că introspecția este esențială pentru a deveni conștienți de noi înșine si pentru a ne “trezi” din aceasta stare automată.
Gurdjieff a văzut introspecția ca fiind un instrument imperativ esențial pentru dezvoltarea spirituală și pentru atingerea autocunoașterii.
El a susținut că prin introspecție putem să ne dăm seama de propria noastră natură și să ne dezvoltam abilitățile necesare pentru a ne “trezi” și a deveni mai conștienți de ceea ce viața ne oferă și ce putem face în timpurile în care o trăim, cu ceea ce ne oferă.
Gurdjieff a recomandat o serie de tehnici de introspecție, cum ar fi divizarea atenției, neexprimarea negativității, observarea atentă a propriilor mișcări, acțiuni, gânduri și emoții, si “auto-observarea” continuă prin multe exerciții pe care le-a distribuit celor interesați. El a subliniat că aceste tehnici pot ajuta la dezvoltarea conștientei si la atingerea autocunoașterii desăvârșite.
Socrate:
Socrate, un filozof din Grecia Antică, a avut o abordare pozitivă a introspecției. El a susținut că prin introspecție, putem să ne cunoaștem pe noi înșine și să ne dezvoltăm abilitățile necesare pentru a trăi o viață virtuoasă.
Socrate a promovat ideea cunoașterii de sine, susținând că pentru a trăi o viață bună, trebuie sa ne cunoaștem propriile dorințe, emoții și comportamente.
Socrate a utilizat metoda interogației sau a dialogului socratic pentru a-și ajuta discipolii să se cunoască pe ei înșiși, prin întrebări provocatoare și prin analiza afirmațiilor lor. El considera că prin introspecție putem să ne dăm seama de propriile noastre ignoranțe și să ne dezvoltăm înțelepciunea.
În acest video vorbesc despre Introspecție și AutoObservare, iar în acest pachet, în cele mai multe dintre webinarii, despre etapele și exercițiile pentru a le stăpâni.
Rămâi cu bine!