Budismul: 12 învățături. Tu pe care le alegi?

invataturi-buddha, budismul
”Religia mea este Bunătatea” spune Dalai Lama.
Nu promovez, ci doar ascult si înteleg alte religii. Împărtăsesc doar. Budismul este una dintre ele.

Marele Buddha a fost lider spiritual acum aproximativ 2500 de ani si el e cel care în căutarea iluminării a creat Budismului.

Budismul e mai mult decât o religie, pentru noi, occidentalii, a devenit o sursă de întelepciune, un mod de a întelege viata si a-i descoperi adevăratul sens.

Până în zilele noastre, oamenii încă sunt adepti ai acestei religii si aplică învătăturile în viata de zi cu zi.

Aduc mai jos 12 idei ale lui Buddha – idei simple, dar puternice, care-ti pot schimba viata si atitudinea mentală.

1.Toate greselile se ivesc din pricina mintii. Dacă mintea este transformată, pot oare să persiste greselile?

Tot răul produs izvorăste din cauza minții. Când mintea se transformă, oare răul rămâne? Poate rămâne? Făcându-ne timp să constientizăm gândurile conspirative ale mintii noastre atunci vom dori întotdeauna să facem doar bine.

2. Nimeni nu ne poate salva, ci doar noi însine. Nimeni nu poate si nimeni nu are voie. Noi însine trebuie să ne urmăm calea.

Nimeni altcineva nu va putea sau nu va vrea. Doar noi putem să ne alegem calea si să o urmăm. Oricare ar fi problema, izvorăste doar din noi si din nimeni altcineva. Ascundem în noi întreaga putere de care avem nevoie pentru a ne alege directia si pentru a ne descoperi menirea în viată.

3. Dacă aprinzi un felinar pentru cineva, acesta va lumina și calea ta.

Poti fi întotdeauna bun, generos si iubitor. Recompensa va fi dublă. Ajuti pe cineva si îi faci ziua mai frumoasă, si ti-o faci si tie. Ajută întotdeauna, doar oferind poti să primesti înapoi. Oferă neconditionat si vei fi răsplătit.

4. Nu există cărare către fericire. Fericirea este cărarea.

Nu-ti mai pierde timpul căutând fericirea în afara Sinelui. Toată fericirea de care ai nevoie se află în interiorul tău. Găseste-o înăuntru. Nu ti-o poate aduce nimeni altcineva.

5. Nu rămâne în trecut, nu visa la viitor, concentrează-ti mintea asupra prezentului.

Există un singur moment în care poti trăi. Dacă traiesti cu gândul la ziua de ieri, vei rămâne acolo. Să traiesti în viitor înseamnă să pierzi tot ce se întamplă chiar ACUM. Priveste si bucură-te de ceea ce esti, unde esti, cu cine esti.

6. O clipă poate schimba ziua, o zi poate schimba viata si o viată poate schimba lumea.

Un lucru e sigur, schimbarea este constantă. E nevoie doar de un om să se schimbe ceva. Nu te gândi ca nu poti fi tu acel om. Cu sigurantă esti. Esti omul care se poate schimba pe Sine. Esti omul care poate sa inspire schimbarea. Esti omul care poate ajuta.

7. Ne nastem din nou în fiecare dimineată. Ce faci astăzi contează cel mai mult.

Fiecare nouă zi este un dar. Să-l desfaci cu dragoste si entuziasm. Este o nouă zi numai bună pentru învătare, dezvoltare si dragoste. A trăi frumos înseamnă în primul rând să te bucuri de fiecare clipă, de fiecare experientă, de fiecare om, de fiecare zi din viata ta.

8. O stâncă mare nu este tulburată de vânt; la fel mintea înteleptului nu este tulburată nici de elogii, nici de insulte.

Citeste asta încă o dată dacă simți nevoia. Când suntem întelepti, umili și linistiti, nu vom putea fi răniti de vinovătie si nu vom simti nevoia că trebuie să fim ridicati de ceilalti prin laude.

9. Problema este ca tu crezi ca ai timp.

Gata. Nu mai spune “o las pe mâine.”. Nu ti-a fost niciodată promisă o nouă zi. Lucrurile pe care le amânăm câteodată nu vor fi niciodată făcute. Orice te-ai decis să faci, începe de astăzi.

10. Ceea ce-l conduce pe om pe căi gresite nu este dusmanul său, ci propria sa minte.

Propria minte. Nu prietenul sau partenerul tău. Tu detii controlul asupra gândurilor si actiunilor tale. Nimeni altcineva. Adu-ti aminte de asta înainte să cauti justificări sau vinovati din extrior pentru faptele tale.

11. Oricât de multe cuvinte sfinte ai citit, oricât de multe ai vorbi, la ce bun dacă nu le si pui în aplicare?

Asta e un gând pentru cei care vorbesc despre Dumnezeu si credintă, pentru cei care merg la biserica dar nu aplică nimic din toate acestea în viata lor. Ce vorbesti să si faci. Atât.

12. Sănătatea este cel mai mare dar, multumirea cea mai mare avere, iar credinta cea mai buna relatie.

Fără acestea trei vei avea parte doar de nefericire si frustrare. Caută să hrănesti si să arăti recunostintă pentru ceea ce ai în loc să cauti bogătii si relatii neîmplinitoare.

Budismul, cu Învătaturile sale ne arată o cale a întelepciunii. Ele sunt usor de retinut, înteles si aplicat.
Religiile ne fac să ascultăm practicile si experiențele, să ajungem să înțelegem.
Cele 12 citate budiste ne împing însă de la ascultare, la experientă.
Tu ce experientă alegi?

Antrenament Mental = Viată Fericită = Putere si Vointă
Imparte aceste rânduri si vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede si linistită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Shopping Cart
0