Dezvață-te ca să înveţi!

Dezvață-te ca să înveţi

Motivul pentru care dezvățarea duce la invatare, este strâns legat de mecanicitatea noastră. Pentru a scăpa de ea, trebuie să o înțelegem. Obișnuința omului este să facă cu la fel de mult entuziasm și îndemânare lucrurile de mâine, exact cu cât a făcut și azi.

Antrenamentul de invatare a lucrurilor noi, este obositor, are nevoie de energie, timp și răbdare.

Mecanicitatea este procesul prin care omul acționează unui tipar mental-corporal fără a fi prezent (bucuros) de această acțiune. Mersul, spălatul pe dinți, mâncatul și multe alte acțiuni dese și zilnice produc obișnuințe sau mecanicități.
Manualul nemecanicitatii, din nefericire, nu prea îl poate avea cineva din prezent. Sunt multe școli mistice, vechi și îndepărtate care încă mai oferă pilde clare și utile pentru omul care nu vrea să servească generalității de a se comporta ca turmă.

Omul totuși are nevoie de înțelegerea unor aspecte la fel de importante ca și gândurile sau mâncarea pe care le consumă. Aspectele sunt legate de posibilitatea acestuia de evoluție prin a nu fi mecanic. Posibilitatea este egală, în acest caz, cu voința. Aceasta fiind limitată pentru omul obișnuit.

Dezvățarea este procesul prin care renunți și lași în urmă ce știai, și faci ceva complet nou, străin ție.

Mecanismul corpului tău, evident că își va cere drepturile, și, adesea poate face scandal, că de ce îl chinui. Atunci omul realizează că de fapt el este sclavul obișnuințelor sale. Si nu poate controla să se dezvețe și să învețe un proces nou, decât în reală situație de urgență.
Perseverența este strâns legată de stimuli și interese. Dar ea are nevoie de o stare continuă, fără valuri, sau emoții negative. Perseverența sau o dorință mai mare decât omul poate duce în acea clipă, ar fi unealta cu care poate ajunge să învețe ceva nou și să se lase de ceva vechi

Aici intră în discuție factorii de influență, aceștia contribuind semnificativ la producerea unor energii interioare, bune de pus la construirea procesului de învățare sau dezvățare. Mai exact, un fumător care vrea să se lase, dacă se duce între nefumători, are șanse mari. Un depresiv, care se duce între oameni bucuroși, are șanse. Un angajat care se duce între patroni, are șanse de promovare mai mari. Un medic care stă între doctorii celebri, îi va întrece, și lista poate continua.

Preponderent, acțiunilor oamenilor nu sunt în această manieră. Deși voința lor să învețe sau dezvețe este mare, mediul de influență este suficient de puternic.
Voința omului are grade sau nivele de acțiune. Ele cresc sau descresc în funcție de interese și de cum omul se raportează la acestea.

De cele mai multe ori, voința, crede omul, crește atunci când sunt lucruri exterioare pe care acesta și le dorește mult. Totuși, mult meritata și documentata, știință, ne dă peste nas. Omul cu cât mai mult își va cultiva energiile și scopurile către interior, cu atât mai mult acțiunile și rezultatele sale vor fi mai mari și beneficie sie însuși.

Oricât de mult vei privi spre exterior, te pierzi pe tine. Lucrurile care merită schimbate, invatate și dezvățate sunt în interior și în felul cum ne raportăm din interior, către exterior.

Cu cât omul va face clar distincția între cine suntem în interior și cine suntem în exterior, își va descoperi anumite calități, pe care nu le agreează tot timpul. Acestea pot fi : dialog interior sau gânduri de remușcare vis a vis de ceva, frustrări, lucruri nespuse și nevalorificate la timp, temeri, anxietăți, etc.
În acest sens, recomandarea de prieten ce pot fi pentru tine, cu considerarea pe care ți-o port, să ajungi până acolo unde vei privi învățarea și dezvățarea ca proces pentru interiorul tău. Si nu către exteriorul tău.

Dacă trebuie să te lași de management, că să te apuci de cântat, vei începe să lucrezi și să descoperi stările emoționale pe care cântatul le are. Dacă vrei să te lași de fumat sau alte vicii ascunse și să trăiești sănătos, vei începe să creezi stări în tine care te vor face să trăiești sănătos. Dacă vrei să lași un job pentru altul, atunci consideră că vechiul job ți-a adus satisfacție la vremea respectivă, și cu timpul înveți cât de mult poți despre noul job.

Aceste exemple sunt pentru simpla înțelegere a faptului că, lucrurile făcute altfel, căutând doar motivațiile exterioare, omul nu face decât să joace după niște reguli greșite și noile schimbări. După un timp, le va dezagrea pentru că nu le trăiește armonios.

Dezvățarea are la bază procesul interiorizării și înțelegerii principiului de om cu obișnuințe. După ce acestea au fost înțelese, omul poate porni pe o cale spre a învăța ceva nou, sau a renunța cu ușurință la lucrurile exterioare și a privi mai mult la fericirea pe care el o poate avea când se gândește că în el este totul, astfel oportunitățile de schimbare, altrusim, empatie, compasiune și dezvoltare, vor crește.

Una din școlile pe care le-am menționat la începutul postului, este prezentă în România și al cărei membru activ sunt. Pentru detalii, te rog folosește emailul contact@alexandruplesea.ro.

Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință

Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Shopping Cart
0