Balade românești // Folclor pe înțelesul nostru

balade
Prin multe balade, mitologii, povești, teorii, opere, poezii autohtone, noi poporul românesc, neam de iluștri creatori, dar și de conservatori ai tristeții (după argumentele lui Cioran), am adus la noi în desaga culturii multe balade pe care, dintr-un neatent și neinspirat moment, le-am trecut cu vederea mai superficial decât am crede.

Fac referire la cateva din cele mai cunoscute: balada Mioriței și a Meșterului Manole. Multe alte balade, de la cele moldovenești până la cele maramureșene, au un sens simbolistic la fel de mistic și ocult ca cele enumarate mai sus.

Scopul postului nu este sa le decifrez, ci sa atrag atenția asupra lor din pricina chemării pe care o am față de glie, poporul român și istoria lui.
Mulți autori, frați cu Eminescu, au încercat prin asocieri personale să identifice simbolurile și semnificația adevărată a lor, a fiecarei opere importante care avea nevoie de un înțeles.

Noi, în școli am fost puși să învățăm pe de rost fără să ni se dea timp să înțelegem sau aprofundăm semnificația acestor balade care, în ciuda ultimelor descoperiri, se pare că au fost datate înainte de Hristos.
Rostul baladelor era să limpezească și să clarifice rădăcinile și scopul acestui popor. Noi, nedevenind căutători în istoria ruralului, nu am intrat nici măcar să înțelegem simbolistica lor.

Baladele Mioriței și a Meșterului au un sens mai profund decât credem. Profunzimea stă în nivelul de cultură a românului. Însetarea noastră către sursa sau înțelegerea acestora, este pe cale de dispariție. Avem multe alte lucruri de facut sau învățat, și de multe ori nu avem nici răbdarea și nici interesul către auto știința noastră nativă.
Genele noastre vin din aceste meleaguri.

Meleagurile noastre au avut balade. Ele au apărut ca să ne înrădăcineze și să căutăm să le înțelegem sensul. Nu am fost aduși din întâmplare pe acest pământ românesc. O parte din datoria noastră ne duce către simbolistica acestor balade. Ele ne vor arăta mai mult decât putem învăța în ani de studiu despre noi.

Apelul este pentru românul care dorește să-și încline un pic atenția către patrie. Noi l-am avut pe Brancuși, Eminescu, Creangă și tot neamul lor de creatori iscusiți, care prin harul lor au tradus baladele și le-au făcut opere scrise și sculptate, cunoscute în lumea întreagă. Ei au putut prin har. Noi prin răbdare. Altfel vor crește copiii noștri când acest strop important de tradițional le va mângâia urechea.

Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință
Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Shopping Cart
0