Comunicarea nonverbala: cat de bine o stapanesti?

limbaj nonverbal, nonverbala
Există mai multe tipuri de comunicare nonverbală. Împreună, aceste semnale și mesaje nonverbale îți comunică interesul și ceea ce investești în alții – chiar și atunci când nu rostești niciun cuvânt. De fapt, nu poți să nu comunici!

Este ceea ce faci: comunicarea nonverbală și limbajul corpului.

Expresiile faciale

Chipul uman este foarte expresiv, fiind capabil să arate nenumarate emoții, fără să fie nevoie de cuvinte. Și spre deosebire de unele forme ale comunicării nonverbale, multe dintre expresiile faciale sunt universale. Expresiile faciale pentru fericire, tristețe, furie, surpriză și dezgust sunt la fel în multe culturi. Chiar dacă ți se spune că ai „poker face”, mișcările mici ale mușchilor tăi faciali transmit o parte din ceea ce simți, mai ales unui observator atent.

Mișcările corpului și postura

Acest tip de comunicare nonverbală include postura, mișcările subtile, atitudinea. Imaginează-ți cum sunt afectate percepțiile oamenilor în funcție de felul în care se așează, merg, se ridică și își țin capul. Modul în care te miști comunică celorlalți o mare cantitate de informație.
Dacă ești lider, felul în care intri într-o cameră poate da tonul zilei și întări (sau contrazice) cultura organizației tale.
Ca membru al echipei, lipsa ta de interest într-un proiect poate fi dezvăluită prin felul în care stai la ședință.

Gesturile

Facem cu mâna, arătăm cu degetul, facem semne și ne folosim mâinile când vorbim sau discutăm animat – ne exprimăm prin gesturi fără să conștientizăm. Spre deosebire de alte forme ale comunicării nonverbale, semnificația gesturilor poate să difere de la o cultură la alta, de la o regiune la alta, deci este important să fim atenți la ele pentru a nu fi înțeleși greșit. De exemplu, gestul de ok poate însemna „lasă-l să trăiască” (Roma antică), la „tine înșuți”, „bărbat” în Japonia sau un gest foarte nepoliticos (în unele țări africane sau în Estul Mijlociu).

Contactul vizual

Pentru că simțul vizual este predominant, modul în care te uiți la o persoană poate comunica multe lucruri, de la interes, la afecțiune, ostilitate sau atracție.
Ca și gesturile, contactul vizual poate fi interpretat diferit în culturi diferite. În timp de Nord-Americanii, australienii și multe culturi europene interpretează contactul vizual puternic ca semnal de interes, sinceritate și încredere; contactul vizual susținut poate fi considerat lipsă de respect (în culturile japoneze și unele culturi latine) sau pur și simplu nepotrivit în alte culturi (contact vizual între persoane de sex opus în culturile islamice).

Atingerea

Comunicare nonverbala se mai realizeaza foarte mult prin atingere. Gândește-te la mesajele furnizate de următoarele gesturi: o strângere de mână fermă, o atingere timidă pe umăr, o îmbrățișare călduroasă, o bătaie liniștitoare pe spate, o bătaie pe cap autoritară sau o strângere fermă de braț.
Amintește-ți că acceptarea unei atingeri și înțelesul ei va fi bazat pe natura relației și pe cultura din care provin persoanele observate.
Chiar și strângerea de mănă fermă, indiciul de credibilitate în întâlnirile de afaceri în America de Nord, este nepotrivită în unele situații. De exemplu, în iudaismul ortodox și în islamism se interzice contactul fizic între bărbați și femei; adepții acestor religii vor evita să-și strângă mâinile cu sexul opus. În Japonia, reverența este mai întâlnită decât o strângere de mână, iar în India, o vor înlocui cu Namaste (când se alătură palmele în dreptul pieptului).

Spațiul

Cu toții avem nevoie de spațiu fizic, iar această nevoie diferă de preferința personală, de cultură, situație și de apropierea în relație. Poti folosi spatiul fizic pentru a transmite multe mesaje nonverbale, incluzând semnale de intimitate, agresiune, dominare sau afecțiune.
În spațiul de lucru, supervizorul sau managerul care depașește spațiul cuiva poate fi interpretat ca un abuz de putere din cauza interpretării ca intimidare. La fel cum și apropierea prea mare de un coleg de muncă ar putea fi interpretată ca agresiune sau atenție nedorită.

Vocea

Elementele nonverbale ale vocii precum tonul, volumul, ritmul, inflexiunile sunt elemente demne de considerat în comunicare.
Atunci cand vorbim, ceilalti oameni ne „citesc” vocile, pe langa ascultarea cuvintelor propriu-zise. De aceea comunicarea fata in fata este recomandata in conversatiile importante. Acele elemente auditive ofera indicii subtile dar puternice despre sentimentele adevărate sau semnificațiile din spatele cuvintelor. Gândește-te cum tonul vocii poate indica prezența sarcasmului, furiei, afecțiunii sau încrederii.

Cum să devii maestru in comunicarea nonverbală:

– fii atent la expresiile tale faciale și la cum te porți în general
– dacă ai posibilitatea, urmărește un video cu tine
– roagă un prieten de încredere, un membru al familiei sau un coleg să-ți ofere feedback în privința mesajelor pe care le-ai putea furniza fără să fii conștient.

– Dacă lucrezi într-un mediu multicultural:
• Interesează-te despre practicile standard și despre contactul vizual la locul de muncă și dacă acestea cauzează disconfort.
• Află dacă este nevoie de mai mult spațiu personal și dacă sunt indicații specifice privind atingerile.

Daca te pregatești pentru o experință internațională, fă o cercetare asupra gesturilor și alte practici în comunicarea non-verbală în țara în care vei lucra pentru a evita încorporarea unor comportamente nepotrivite.

– Observă reacțiile oamenilor atunci când vorbești:
– Dacă se retrag, poate că volumul și intensitatea cu care vorbești este intimidantă
– Dacă discuțiile tale escalează la conflict, poate trebuie să-ți moderezi tonul vocii
– Amintește-ți ca să vorbești cu o viteză convenabilă pentru a le permite celor care te ascultă să absorbă cantitatea de informație și să răspundă.

Ține minte că atunci când comunici (adică tot timpul), nu contează doar ceea ce spui.
Când interacționezi cu ceilalți, aceștia vor interpreta și ceea ce faci și cum spui ceva, nu doar ceea ce spui!

Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință
Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Shopping Cart
0