Repetiția de față, era motto-ul unuia dintre profesorii mei. Fiind un excelent observator, a învățat să-și ghideze atenția până acolo unde avea ochi și la spate. Momentele în care ne explica un anume exercițiu de observare aveau o anumită intensitate, pe care o puteai simți și vedea din partea lui.
La ce anume ne-ar folosi o buna observare a ceea ce este in jur?
Algoritmii pe care inima și mintea îi calculează la orice situație nouă din viața, au o viteză mult mai mare decât ne închipuim. De exemplu observând o emoție, ea ajunge în noi cu mult mai multă viteză, decât un gând. Gândul are nevoie de o serie de circuite neuronale, care respectă anumite trasee automatizate. Emoția totuși vine de la stimulii exteriori, este combinată cu experiența și poate fi definită ca răspunsul dintre sistemului nervos stimulând organele noastre și al unui simț pe care îl putem numi ‘recepție’ sau ‚percepție’. Emoția are ca rezultat reacția, pe care o și observăm adesea zi de zi. Reacția ne îndeamnă să luam decizii.
Observatia emoțiilor noastre este primul pas spre dezvoltarea noastră interioară. Dezvoltarea exterioară este la tot pasul și accesibilă oricui face enorme sacrificii interioare, dăndu-se cu capul de toți pereții despre cum să facă primul milion. Armonia dispare, omul intră într-o schemă bazată pe dorințe, vise, confort, plăceri sau idealuri fanteziste și uită de natura sa proprie. Schema se poate simplifica cu ajutorul observației, sau mai ușor spus a realității, așa cum aceasta apare, fără a fi modificată de alte gânduri. Truda pănă la primul milion devenind astfel, mai ușoară.
Observatia este mama realizărilor atât interioare, cât și exterioare, a unui om. Ea poate crea sau rupe comunicarea, planurile, gândurile, afacerile, stabilitatea financiară, dezvoltarea spirituală, întelegerea și percepția realității așa cum este ea.
Observatia exterioară se referă la gesturile non verbale, cât și verbale ale celuilalt, dar și la felul în care te raportezi empatic cu cel din fața ta. Observația o vei face asupra ochilor, mușchilor feței, brațelor, frunții, grimaselor, tonului și ritmului vocii, graba cuvintelor, poziții corporale. Empatia o vei simți atât prin gesturi cât și prin postura corporală. Ce exprimi, vei primi, adu-ți aminte că toți se vor oglindi în tine.
Observatia interioară se referă la mișcările și impulsurile pe care sistemul nervos le activează în organele tale, generând anumite reacții corporale, atât durere, cât și plăcere. Observatia o vei face asupra părților corpului tău care ‚simți’ că este legată de emoția simțită. În toate cazurile, păstreaza această parte, cât de jovială, optimistă și jucausă poți tu. Observatia mentală este un proces mai laborios si necesită o discuție ulterioară.
Omul neavând o pregătire, nu poate fi un bun observator, tot timpul își va imagina altceva decât este de fapt. Adesea gândurile sau emoțiile îi vor fura ce are în mâneca, milionul din buzunar, adica prezentul, realitatea din fața sa.
Din categoria exercițiilor NLP, propun azi unul despre observare:
Exercițiu de Observare
1.Când ieşi pe strada să te plimbi, mergi la magazin sau în drum spre serviciu, urmăreşte câteva persoane şi alege una pe care să îţi focalizezi atenţia.
2. Apoi pune-ţi următoarele întrebări:
– Oare câţi ani are acest om?
– Oare ce simte el în acest moment?
– Este un om singur sau are un partener?
– Este bogat sau sărac?
– Oare unde merge acest om?
3. Apoi imaginează-ți că ești în pielea lui și traiești prin ochii lui toata scena.
Nu sunt importante intrebarile, important este ca mintea ta sa fie atentă la acel om și să încerce să înțeleagă realitatea lui.
Observarea poate fi folosită cu succes oricând în relațiile interumane, deoarece aici se produc cele mai multe situații nefavorabile, tocmai din neatenția pe care un om o are față de altul. Cel mai la îndemână exercițiu de observare este să observi respirând și să fii bucuros de asta.
Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință
Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!
Ai păreri? Comentează mai jos cu spor