In perioada lui Eliade, Țuțea, Brâncuși și alți iluștri ai neamului, metodele de distragere a atenției de la ce făcea fiecare erau în raport cu stimulii, tehnologia și viteza informației de atunci.
Mintea nu avea stimuli care să o atragă într-o parte sau în alta. Neexistând whatsapp, facebook, youtube, sms, oamenii puteau manifesta o acțiune într-un timp mai îndelungat decât azi.
Azi dacă te apuci de un lucru, în următoarele minute vei fi stimulat de un alt gând sau de telefon, în raport cu dorințele tale sociale. Vrei să fii activ în societate, atunci pregătește-te pentru atentie distributivă spre exterior. Vrei să fii un pic mai retras, pregătește-te să te cunoști pentru a întocmi ce Natura ți-a dat.
Mintea noastră suportă cu mult efort viteza cu care noi facem lucruri azi. Ea consumă energia corpului până acolo unde omul cade seara istovit. Ca și cum a cărat la linia de cale ferată. Distragerile consumă mai multă energie decât concentrarea. Aceasta din urmă are nevoie de efort, adică tot de energie pentru a fi susținută.
În trup, consumul de energie cel mai mare îl face mintea neantrenată să stea atenta pe ce face. Toate calculele matematice, procedurile, sistemele, metodele de funcționare, planurile, proiectele ale tuturor lucrurile făcute de om în lumea asta, sunt rezultatele unei concentrări corecte și bine sistematizate.
Gândurile sau activitățile secundare, stările nescultătoare, telefonul, interesele mărunte exterioare. Confortul sau lipsa acestuia, sunt principalele obstacole care ne țin pe loc din ceea ce vrem să facem.
Metode de concentrare, atentie, focalizare și direcție clară pe ce facem pleacă de la meditație pe un singur punct până la exerciții de yoga de diverse nivele. Altele mai simple, sunt spre a folosi o reamintire pe ceas sau telefon. Să te întorci la ce făceai, la fiecare 10 minute. Pentru că mintea este asemănătoare păsărilor, zboară, și nu stă pe loc.
Ca să optimizăm și să fim productivi în ce vrem, omul are nevoie de un ochi către interior. Unul spre exterior, altul spre interiorul său. Omul va observa în acest mod o parte din ce îl distrage pe el însuși. Si va începe să fie din ce în ce mai deranjat de modul său de funcționare. Aici începe evoluția sa. Aici va observa că mintea, în mare parte din ceea ce face omul, este oriunde în altă parte, cu excepția la ce face în acel moment.
Iluștrii noștri autohtoni, și nu doar ei, nefiind distrași de atât de mulți stimuli, au avut relaxarea spirituală și mentală, care le-a creat disponibilitatea de a-și asculta simțurile și gândurile spre a crea capodopera pe care noi o avem în ziua de azi.