Sistemul NLP – Transformă-ți Mintea într-una de Succes!

Ce este NLP?

Tehnica care a schimbt viața la milioane de oameni din lumea întreaga va fi explicată pe scurt mai jos și in detalii suplimentare in posturile viitoare. Pentru cei interesați de o practică eficientă, ea poate fi introdusă în viața noastră de zi cu zi

Ce este NLP?

Conceptul de NLP (Programare Neuro-Lingvistică) a fost dezvoltat pentru prima dată în SUA la începutul anilor ’70 prin studierea gândirii şi comportamentului oamenilor de succes. Acesta a ajuns să fie acum folosit de milioane de oameni din întreaga lume, în diverse domenii, de la vânzări, marketing, relaţii publice pâna la educaţie, terapie, sport, dezvoltare personală.

NLP-ul s-a dezvoltat prin tehnicile de modelare comportamentală propuse de Richard Bandler şi John Grinder în 1976 după ce au studiat activitatea a trei dintre cei mai mari terapeuţi ai vremii – Virginia Satir ( mama terapiei de familie), Fritz Perls ( fondatorul Gestalt Therapy) şi Milton Erickson (părintele hipnozei medicale).

NLP este un model care explică comportamentul uman, format din tehnici şi abilităţi specifice şi are ca scop modelarea unui comportament excelent pentru fiecare persoană.

“NLP este studiul excelenţei umane şi cum anume o putem reproduce.” – John Grinder

Există mai multe variante de definire a conceptului de NLP. Cea mai des folosită este “Studiul structurii experienţei subiective şi a tot ce poate fi derivat din ea.”

Denumirea de NLP (Programare Neuro-Lingvistică) provine de la disciplinele care au influenţat începuturile acestui program -studiul relaţiei dintre neurologie, lingvistică şi patternuri (modele) de comportament, denumite programe în cadrul NLP.

“NLP este abilitatea de a-ţi controla propriile stări mentale prin controlul propriului creier.”
– Richard Bandler

Programarea se referă la modul unic prin care noi ne conducem sistemele neurologice. Termenul a fost ales special pentru a sublinia faptul că propriul nostru creier poate fi programat, că avem puterea de a ne modifica programele pe care le avem cu altele mai bune, care ne vor ajuta să mergem în direcţia aleasă.

Neuro se referă la sistemul nervos uman şi la modul unic prin care fiecare om îşi formează experienţa asupra lumii (“harta” asupra “teritoriului”) prin cele 5 simţuri (VAKOG) : vizual (V), auditiv (A), kinestezic (K), olfactiv (O), gustativ (G).

Lingvistic se referă la sisteme de comunicare verbală (limbaj) şi comunicare non-verbală (limbajul trupului) prin care creăm realitatea din jurul nostru. Folosim limbajul pentru a comunica atât cu ceilalţi cât şi cu noi înşine. Termenul face referire atât la comunicarea conştientă cât şi la cea inconştientă.

De ce NLP?

Mintea poate fi comparată în multe privinţe cu o maşinărie, un computer pe al cărui monitor apar experienţele conştientului fără a avea idee care este sursa lor şi ce se află în spatele programelor.

Fiecare om are o minte care este formată din două părți: una conştientă şi una subconştientă. Mintea conştientă, ca şi ecranul unui computer îţi permite să vezi ce se întâmplă, îţi oferă diverse opțiuni şi te ajută să interacţionezi. Dacă îți analizezi comportamentul vei observa câte gesturi automate faci, câte activităţi de rutină ai şi ce gânduri repeţi în fiecare zi.

Te-ai gândit vreodată de unde îţi vin gândurile? Câte dintre gândurile tale zilnice sunt conştiente, produse direct de dorinţa gândirii tale şi câte vin pur şi simplu?
Acele gânduri care apar în mintea ta fără să fie produsul efortului conştient aparţin minţii subconştiente.

Există un raport de schimb între mintea conştientă şi cea subconştientă. Subconştientul îţi livrează zilnic, fără să ai puterea de a alege, gânduri, stări, senzaţii şi emoţii. Deşi mintea conştientă are ca stâlp principal de susţinere gândirea, cei mai mulţi dintre oameni nu sunt conştienţi că involuntar ne direcţionăm în fiecare zi şi mintea subconştientă. De fiecare dată când repeţi o acţiune, de fiecare dată când foloseşti un cuvânt sau o frază, trăirile la care ajungi devin directive pentru mintea subconştientă.

Subconştientul conduce toate sistemele corpului şi funcţiile automate, şimţurile (VAKOG) şi înregistrează toate imaginile, evenimentele, gândurile şi trăirile pe care le avem de-a lungul întregii vieţi , pe care le stochează în amintiri. Oamenii de ştiinţă afirmă că memoria umană poate stoca milioane de biti de informaţie în fiecare secundă. Omul ar fi însă copleşit dacă toate aceste informaţii ar ajunge să fie conştiente, aşa că cea mai mare parte a informaţiilor rămâne la nivel subconştient.

De ce NLP? Pentru că subconştientul are nevoie de un mod cât mai favorabil de a procesa informaţiile, de a le prioritiza, de a alege exact ceea ce ai tu nevoie pentru a duce viaţa pe care ţi-o doreşti. Subconştientul are nevoie SA ÎNVEŢE. Pentru că Subconştientul, acea parte a minţii lipsită de judecată, poate fi condusă, si când reușesti să-l faci să te slujească te va conduce el spre rezultate remarcabile.

Tipare de învăţare

Toate abilităţile, capacităţile care te definesc, dar şi obiceiurile favorabile sau nefavorabile, urmează aceeaşi cale de învăţare: repetiţie, asociere şi emoţie.

Cu cât repeţi mai mult un comportament, cu atât mai mult îl vei tot repeta, deoarece subconştientul tău dezvoltă un traseu pentru acel comportament. Reţine că acţiunile sunt mai puternice decât cuvintele.

Subconştientul lucrează în principal pe bază de asocieri. Atunci când un comportament este asociat cu altul se crează o legătură care sporeşte puterea comportamentului. Gândeşte-te la fumătorii care nu îşi pot bea cafeaua fără țigară sau la cei care nu pot să adoarmă noaptea dacă nu au un televizor aprins în cameră. Prin această asociere, un comportament devine automat factor declanşator pentru un altul.

Emoţia este principala formă de comunicare a subconştientului. Aşa cum raţiunea, gândirea este stâlpul de rezistenţă al minţii conştiente, aşa este emoţia pentru mintea subconştientă. Emoţia este factorul care ajută mintea să facă diferenţa între informaţiile şi experienţele importante din viaţă si cele fără valoare.

Prin înţelegerea acestor modele de învăţare ale subconştientului, avem posibilitatea şi puterea de a ne folosi mintea conştientă pentru a schimba, modela, direcţiona traseul subconştientului spre drumul pe care ni-l dorim. Asta este ceea ce îţi propune sistemul NLP, un sistem practic şi experimentaţional, prin tehnici, metode şi exerciţii specifice.

Aici pe blog vei găsi articole în care vom învăţa cum să ne remodelăm diverse comportamente prin tehnici specifice eficiente.
Înainte de a învăţa orice tehnică sau model NLP este important să înţelegi aşa numitul de către specialişti “sistem cibernetic uman” reprezentat de nivelele neurologice.

Nivelele neurologice

Modelul neurologic a fost propus pentru prima dată de Robert Dilts, unul dintre specialiştii de top în NLP la nivel mondial, prin adaptarea conceptului de nivel logic, existent deja şi acceptat pe psihoterapie.

Robert Dilts a promovat ideea că omul funcţionează pe 6 sisteme neurologice, fiecare nivel implicând într-un mod unic sistemul nervos.

Pentru a experimenta mediul din jurul său, omul îşi poate folosi şi ajusta organele de simţ (VAKOG). Dacă doreşte să facă o anumită acţiune sau o în mediul respectiv, omul are nevoie de mai multe resurse şi trebuie să dezvolte aptitudini. Pentru dezvoltarea aptitudinilor, dar şi a valorilor, credinţelor care conduc către formarea comportamentelor, este necesar un EFORT. Efortul este o acţiune conştientă care însă se află în legătură cu elemente ale subconştientului. De cele mai multe ori efortul ca şi motivaţia, voinţa şi determinarea provin dintr-un sentiment interior greu de explicat care ne spune că e bine pentru noi să facem sau să obținem acel lucru. Acest impuls este intuiţia şi aparţine în totalitate minţii subconştiente. Aceste 4 etape sau nivele duc la formarea unei identităţi de sine, care apoi conduce spre ultimul nivel – spiritualul.

Pe scurt, am putea să reprezentăm cele 6 nivele neurologice printr-o reproducere a piramidei lui Maslow, care să arate astfel:

Untitled

Mediul: ceea ce ne înconjoară, oamenii, locurile, lucrurile. La ce anume reacționăm.
Comportament: acţiunile noastre. Ceea ce facem
Aptitudini: aptitudinile noastre, deprinderile, strategiile. Ceea ce putem face
Credinţe: valorile, regulile şi credinţele noastre. De ce să facem sau nu ceva
Identitate de sine: Ideea de sine, scopul în viaţă, sensul vieţii. Cine suntem
Spiritual: conexiunea cu Universul, cu Divinul. Ceea ce este dincolo de noi.

Aceste nivele neurologice pot ajunge să fie aliniate, ceea ce te va conduce spre schimbare comportamentală, comunicare eficientă, crearea de legături puternice cu mediul, oamenii şi cu tine însuţi. Acest proces este începutul şi sfârşitul în ceea ce reprezintă sistemul NLP, un sistem care îşi propune să te ajute să reuşeşti să atingi prin efort conştient Transformarea Minţii.

Vrei viitor de succes? Transformă-ţi mintea într-una de succes 🙂

În final, pentru că am spus că NLP-ul este un sistem în primul rând experimentaţional îţi voi lăsa mai jos o primă tehnică extrem de eficientă în procesul de aliniere a nivelelor neurologice.

Exercițiu

1. Ia o foaie de hârtie A4. Scrie cele 6 nivele neurologice respectând ordinea din piramida de mai sus.

2. Păşeşte pe foaia „Mediu” şi răspunde la întrebarea: „Unde şi când doresc eu să fiu mai congruent, aliniat?”

3. Mişcă-te apoi la „Comportament” şi răspunde la întrebările: „Ce trebuie să fac atunci când sunt în acele locuri şi momente?” „Cum doresc să mă comport / să acţionez?”

4. Opreşte-te apoi la „Aptitudini” şi răspunde la întrebările: „Cum trebuie să-mi folosesc mintea pentru aduce la bun sfârşit aceste comportamente?” „Ce aptitudini am şi/sau am nevoie pentru a acţiona în acest mod, în acele momente şi în acele locuri?”

5. Păşeşte apoi la „Credinţe” şi răspunde la întrebările: „De ce doresc să folosesc tocmai aceste aptitudini pentru a îndeplini aceste activităţi?” „Ce valori sunt importante pentru mine atunci când sunt implicat în aceste activităţi?” „Ce credinţe am şi/sau am nevoie pentru a mă ghida când desfăşor aceste activităţi?”

6. Mută-te la „Identitate” şi răspunde la întrebările: „Cine sunt eu dacă am aceste credinţe şi valori şi folosesc aceste aptitudini pentru a îndeplini aceste comportamente în cadrul acestui mediu?” „Care este metafora sau simbolul pentru identitatea şi misiunea mea?”

7. Păşeşte la „Spiritual” şi răspunde la întrebările: „Faţă de cine altcineva dincolo de mine sunt responsabil?” „Care este viziunea dincolo de mine în care şi eu particip?”

8. Menţinând fiziologia şi experienţele interioare asociate cu spaţiul de la nivelul „Spiritual”, fă un pas în spate la „Identitate”. Combină şi aliniază nivelul „Spiritual” cu „Identitate”. Observă cum experienţele superioare de la nivelul „Spiritual” te îmbogăţesc şi lărgesc reprezentările iniţiale referitoare la identitatea şi misiunea ta.

9. Ia experienţa viziunii şi identităţii şi adu-o în spaţiul la nivelul „Credinţe”. Din nou observă cum acest lucru îmbogăţeşte reprezentările anterioare pentru credinţe şi valori.

10. Acum adu viziunea, identitatea, credinţele şi valorile la nivelul „Aptitudini”. Poţi observa cum aptitudinile devin mai puternice, clare şi diversificate?

11. Adu viziunea, identitatea, credinţele, valorile şi aptitudinile în nivelul „Comportament”. Acum poţi avea reprezentarea comportamentelor, chiar şi a celor mai puţin importante, ele fiind reflecţii şi manifestări ale nivelelor superioare.

12. Adu toate nivelele personalităţii în „Mediu” şi experimentează cum acesta este transformat şi îmbogăţit.

13. Memorează ceea ce simţi. Memorează sentimentele asociate acestei stări de „aliniere”. Imaginează-ţi cum este să fii în această stare la momente cheie din viitor, atunci când vei avea mai multă nevoie de această stare.


Pe scurt, NLP-ul este modul prin care noi putem deveni ceea ce dorim.
Fiecare cautăm in viață, dorințe, vise, obiective, țeluri, iar NLP-ul este instrumentul prin care putem obține aceste lucruri.
Vom începe o serie de articole care te vor duce pe tine mai aproape de obiectivele tale. Fie că sunt spirituale, fizice sau materiale.

Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință

Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Shopping Cart
0