Stiluri: Care este cel mai „şmecher” stil al tău?
Oamenii sunt şlefuiți prin mai multe stiluri sociale. Ei ajung să fie categorisiți în 4 stiluri principale: Exploratorul, Constructorul, Inovatorul şi “Optimizatorul”.
Odată ce te regăseşti în unul din cele patru stiluri, chiar dacă ai un „Evrika” de moment, imaginează-ți că atingerea idealurilor tale are nevoie de toate cele 4 stiluri în reală congruență.
Să vedem ce defineşte fiecare stil în parte.
Exploratorul
Exploratorul este mereu curios, mânat de dorința de a explora mediul, relațiile şi conştiința, curiozitatea fiind principala sa motivație. Exploratorii sunt persoanele dispuse să încerce diferite idei, stiluri fără să stea prea mult pe gânduri, doar de dragul experienței.
Sunt persoanele dornice să îmbrățişeze dezvoltarea laterală pentru că aceasta le oferă posibilitatea probării diferitelor idei şi experiențe.
Oamenii de ştiință sunt Exploratori prin excelență. Căutarea unei înțelegeri profunde ale unei idei printr-un nivel sporit de curiozitate şi pasiune reprezintă factorul motivațional principal. Adrenalina noilor descoperiri, oportunităților şi curiozităților reprezintă cea mai mare bucurie a unui Explorator. Există, desigur, în acest set de trăsături de caracter, atât puncte forte cât şi slăbiciuni.
Punctele forte ale Exploratorului:
capacitatea de a trăi în prezent; gândirea bazată pe viteză care vine natural; cote mai ridicate de satisfacție, fericire şi succes, intuiție pură.
Exploratorii nu se străduiesc să-şi mențină poziția, ceea ce-i face mai fericiți.
Acest pattern de gândire are şi părți mai putin dezirabile. Exploratorii au şanse mai mari să rătăcească fără un scop bine determinat din cauza distragerii atenției. Dacă adaugă ingredientele disciplinei şi scop acțiunilor, vor putea fi capabili să rămână concentrați pe obiective care contează cu adevărat.
Daca te regăseşti în descrierea Exploratorului, îți recomand să-ți condimentezi existența cu scopuri de lungă durată şi disciplină pentru atingerea lor. Setarea scopurilor şi sensurilor sunt instrumente excelente pentru a-ți stăpâni impulsul de a descoperi şi a-l transforma într-o misiune semnificativă. Adu mai mult entuziasm şi pasiune în viața ta.
Constructorul
Constructorul este opus în multe privințe Exploratorului. Constructorii au tendința de a se concentra foarte mult pe creație, culegere, colecționare şi formare. Işi directionează eforturile către a construi ceva. Exemple: culturistul care-şi transformă corpul, omul de afaceri care construieşte imperii sau artistul care petrece luni întregi lucrand la o operă.
Antreprenorii sunt de regulă constructori. Dorința de a-ți crea propria afacere atrage ca un magnet acest tip de persoane. Clădirea unui imperiu are un farmec imens pentru că este o funcție a stilului lor personal. Artiştii pot fi şi ei Constructori pentru că-şi concentrează eforturile pe elaborarea unor opere de artă. Uite un indiciu pentru a-ți da seama dacă eşti Constructor: Esti mereu implicat într-un proiect de lunga durată?
Constructorii au multe puncte forte şi slăbiciuni. Principalul avantaj este capacitatea de a deține succesul după standardele moderne. Succesul, fie în bani, statut sau o viață foarte bună, necesită investiția personală în proiecte mari de creație.
Cea mai mare slăbiciune este gândirea care este bazată pe o mentalitate de poziție. Nu este cea mai bună formă de gândire pentru că reduce dezvoltarea şi creşte comparația inutilă şi competiția. Constructorii trăiesc uneori prea mult în viitor pentru că vor doar să-şi atingă scopurile, fără să se bucure cu adevărat de drumul până acolo. Gândesc viața ca pe un proiect monumental şi nu ca o călătorie.
Inovatorul
Inovatorul este non-conformistul creativ. Este primul care descoperă soluții unice şi vine mereu cu viziune diferită pentru rezolvarea problemelor. In combinație cu stilul Explorator sau Constuctor, există foarte multe tipuri de Inovatori: cei cu inclinație de Constructori au valeități de creare a unor lucruri nemaiîntâlnite; Inovatori cu o latură pronunțată de Explorator sunt într-o căutare continuă a momentelor de tipul „Evrika!”
Exemplul perfect de inovator este Leonardo DaVinci. Acesta a fost un excentric înaintea timpului său care a inventat o mulțime de lucruri. A fost un artist talentat şi multe din schițele sale arată invenții extraordinare imposibil de realizat în acea vreme (elicopterul de ex).
Inovatorii sunt acei oameni care încearcă constant să vină cu idei noi de îmbunătățire. Imbunătățindu-şi constant gândirea non-lineară, nu caută soluțiile evidente ci soluții noi. Dacă l-ai ascultat vreodata pe Anthony Robbins vorbind despre sine, ai putut vedea cu uşurință Inovatorul din el. Spune deseori că s-a concentrat pe descoperirea acelor idei care să producă schimbarea rapid şi radical.
Sunt multe puncte forte la acest stil de dezvoltare personală. Abilitatea latentă de a găsi soluții originale şi la folosirea ideilor creative le permite să acționeze la capacitate maximă. Aceşti oameni sunt deseori pionieri, dispuşi să împingă limitele posibilului, inclusiv în viețile lor.
In loc să se bazeze pe trecut, ei găsesc căi complet noi, nebătute de mintea umană anterior. Capacitatea inovației este o resursă incredibilă în rezolvarea de probleme. Folosirea acestei abilități poate fi o sursă de putere imensă.
Abilități precum comunicarea optimă, sănătatea fizică şi afacerile de succes necesită deseori multe imbunătățiri continue şi la scara mică. Dacă-ți concentrezi inovația pe realizări micuțe dar pe termen lung, vei deveni un „Optimizator” mai bun. Găsirea unui scop şi unei semnificatii în muncă este critică pentru dezvoltarea ta.
Optimizatorul
Cei care optimizează creează îmbunătățiri mici dar continue. Constructorii cu această abilitate îşi setează scopuri care presupun creație pas cu pas. Optimizatorii îşi concentrează eforturile în direcția îmbunătățirilor continue şi graduale. Această abilitate se poate dovedi a fi foarte puternică în obținerea succesului care implică îmbunătățiri continue.
Un exemplu de Optimizator este Steve Pavlina, un blogger de dezvoltare personală care şi-a întărit atenția şi focusul asupra realizării îmbunătățirilor constante atât în afacerea lui cât şi în dezvoltarea personală.
Deşi Inovatorul pare a fi mai palpitant, Optimizatorul are şanse mari să dețină succesul în mod constant. Fie că vorbim despre trafic mare pe blog, fitness, finanțe, afaceri, relații sau abilități de comunicare, acest exercițiu al răbdării şi atenției mărite, practicat în mod constant şi prin dezvoltare gradată este deseori principalul ingredient al succesului. A avea răbdare, a lucra consistent şi a îmbunătăți constant reprezintă paleta de puncte forțe ale Optimizatorului.
Punctele slabe/de îmbunătățit sunt legate de faptul că uneori, pentru că schimbarea sa se produca, sunt necesare salturi mari în modul de gândire.
Ca sfat pentru Optimizatori: exersați-vă abilitățile creative şi concentrați-vă pe acele lucruri din viața voastră unde îmbunătățirile gradate nu duc la un standard ridicat. Implicați-vă în activități şi hobby-uri care să vă deschidă porțile pentru dezvoltarea continuă.
Nu sunt adeptul credinței conform căreia trăsăturile de personalitate înnăscute sunt bătute-n piatră. Eşti liber să-ți schimbi stilul personal şi să faci modificări subtile. Deşi majoritatea oamenilor nu vor fi dispuşi să-şi schimbe complet modul de a acționa, o ajustare poate compensa pentru slăbiciuni şi întări punctele forte.
Cel mai probabil ai trăsături din toate cele patru stiluri ale personalității. Poți fi înclinat către explorare, dar au fost şi momente în care te-ai bucurat creând ceva. Dacă îmbrățişezi perspective noi poți descuia idei şi resurse care te vor face să priveşti complet diferit viața.
Fie că te vezi ca un Explorator, un Constructor, un Inovator sau un Optimizator, ai libertatea să foloseşti toate avantajele pentru a obține o calitate mai bună a vieții. Având aceste cunoştințe, poți câştiga o mai bună înțelegere a experiențelor, provocărilor, succeselor pe care le ai de-a lungul vieții.
Adesea, lanțul care ne-a fost împins de societate, ne-a strâns ideile şi abilitățile la un nivel latent. Conştientizarea, inovația, munca şi efortul omului sunt câteva din aptitudinile care TREBUIE să facă parte din viata ța spre Evoluție.
Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință
Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!
Ai păreri? Comentează mai jos cu spor